İhracatta Müşteri Bulmanın 15 Yöntemi - İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur

Blog

İhracatta Müşteri Bulmanın 15 Yöntemi - İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur

İhracatta Müşteri Bulmanın 15 Yöntemi - İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur<
  • 25.08.2023

İhracatta Doğru Müşteri Bulmanın 15 Yöntemi    

Günümüzün küreselleşen dünyasında ihracat yapan markanız, şirketiniz veya firmanız için portföyünüzde çekmek istediğiniz potansiyel doğru müşteriyi bulmak en önemli adımdan bir tanesidir. İhracatta doğru müşteriyi bulmak yalnızca markanız ya da firmanızın büyümesi açısından değil aynı zamanda markanın sürdürülebilirlik, bilinirlik, başarı ve rekabeti açısından da avantajlı bir yere sahiptir. İhracatta hedeflenen pazar havuzunda etken bir rol oynamak için potansiyel olan doğru müşteriyi bulmanın anahtarı öncelikle doğru müşteri kitlesini belirlemek ardından da doğru müşteri kitlesini markanıza, firmanıza ya da şirketinize çekmektir. 

Günümüzde ihracat yeni dünya pazarlarına açılmak isteyen farklı pazarlara ait müşterileri bulabilmeyi hedefleyen firmalar için oldukça etkileyici bir fırsat sunar. Fakat ihracat yapmak istediğiniz ülkelerden müşteri bulabilmenizin kendine özgü, farklı zorlukları vardır. İhracatta doğru müşteriyi bulabilmenizin birden fazla yolu vardır. Bu yüzden öncelikle kendi planınızı oluşturmalı ve rahat bir nefes alarak Topdov ile iletişime geçmelisiniz!

İhracatta Doğru Müşteri Bulmanın 15 Yöntemi

1. Pazar Araştırması Yapmak:

Pazar araştırması yapmak ihracatın doğal sürecinin temel yapı taşlarından birisidir. İhracat yapmak istediğiniz ülkenin kendi potansiyel pazarınızı büyük bir incelikle analiz ederek hangi ülkenin veya ülkelerin sizin ürün, mal ve hizmetinize talep gösterdiğini ve hangi ülkenin pazarının en uygun olduğunu belirlemelisiniz. Hedef ülkenizde bulunan pazarın tüketici alışkanlıkları, ekonomik büyüklüğü, ürününüze olan rekabet ve aklınıza gelebilecek diğer Pazar unsurlarını göz önünde bulundurarak tüm bu etkenleri derinlemesine analiz ederek hangi pazarlara odaklanmanız gerektiğini ya da hangi ülkenin pazarının size en uygun olduğunu belirlemelisiniz. 

2. Hedef Kitlenin Belirlemesi:

İhracatta müşteri bulma yötemlerinden birisi de hedef kitle belirlenmesi. İhracat yapmak isteyen firmaların herkesten gizlediği belli başlı sırlar ve ihracatın başarısının tamamıyla anahtarı olarak görülen şey doğru hedef kitleyi belirliyor olmaktır.  İhracat yapmak istediğiniz hedef ülkenizdeki ya da ülkelerdeki yaşam tarzları, demografik bilgiler ve hedef ülkenizdeki gelir seviyeleri ve sosyal statüleri unsurları göz önünde bulundurarak hedef müşterilerinizin ortalama bir profilini çizebilirsiniz. Bu çizdiğiniz profil ürün, hizmet veya malın kimlere hitap edip edemeyeceğini kesinleştirecektir. 

3. Dil ve Kültürel Etkenler:

Her ülkenin kendine özgü kültürel yapısı ve kendilerine özgü bir dilleri vardır. İhracat yapmak istediğiniz ülkenin veya ülkelerin yerel kültürel yapılarına saygı göstermek, ihracat yapmak istediğiniz ülkelerin dillerini anlayabilmek hedef müşterilerinizle daha güçlü ve kopmayan bir bağ kurmanın anahtarını sizlere verir. Hedef ülkeye satmak istediğiniz ürün, hizmet veya malın tanıtımsal materyallerini hedef ülkenin kullandığı ve konuştuğu yerel dile çevirerek ya da kültürel alışkanlıkların içerisine yerleştirerek hedef ülkenizde bulunan müşterilerinize daha kişisel ve premium deneyim yaşatabilirsiniz.

4. Dijital Pazarlamanın Önemi:

Günümüz internet dünyasında globalleşen dünya genelinde hedef müşterilerinize erişebilmenizi en etkili yollarından birisi ise dijital pazarlamanın kendisidir. İhracat yapmak istediğiniz ülkelerde dijital pazarlama stratejilerini satmak istediğiniz ürün, hizmet veya malın kendisine göre oluşturarak online reklamlar, sosyal medyada oluşturabileceğiniz kampanyalar ve içeriğinizin ihracat yapmak istediğiniz hedef ülkenin yerel dilini kullanarak yaptığınız içerik pazarlaması gibi birden çok yönteme başvurarak hedef müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Burada çok önemli bir etken daha vardır. O da ihracat yapmak istediğiniz ülkenin sosyal medya alışkanlıklarını ve kullanıcı tercihlerini anlayabiliyor olmaktır. Eğer bunu yapabiliyorsanız dijital pazarlama stratejileriniz çok daha etkin bir hale gelecektir. 

5. Uluslararası Fuarların Önemi:

Uluslararası gerçekleşen ticaret fuarları ihracat yapmak isteyen firmaların ya da işletmelerin kendilerini dünyaya açabilmeleri için çok etkili bir yöntemdir. Uluslararası gerçekleşen ticaret fuarlarına farklı ülkelerden katılım sağlayan firmaları tek bir noktada birleştiren ve yeni iş fırsatlarını gözler önüne seren en önemli etkinliklerden biridir. İhracat yapmak istediğiniz hedef ülkede gerçekleştirilen uluslararası ticaret fuarlarına katılım göstererek potansiyel müşterilerinizle yüz yüze görüşmeler yapma fırsatına erişebilirsiniz. Ve potansiyel müşterilerinize kendi ülkenizden getirdiğiniz ürün, hizmet veya mallarınızı sergileyerek ve kalitelerini potansiyel müşterilerinize sunarak ihracat yapmak istediğiniz ülkede markanızı bilinirliliğini arttırabilirsiniz. Ve bu tarz uluslararası gerçekleştiren ticaret fuarlarını yerel pazarlarda rekabet edebileceğiniz farklı firmaları ve iş ortaklığı sağlayabileceğiniz işletmeler ile bağlantı kurma fırsatını yakalayabilirsiniz.

6. İhracata Odaklı Web Sitesi Oluşturmak:

İhracat yapmak istediğiniz hedef ülkedeki veya ülkelerdeki potansiyel müşterilerinize daha etkin bir yol ile ulaşabilmek için özgünleştirilmiş bir web sitesi oluşturabilmek çok önemlidir. İhracat yapmak istediğiniz hedef ülke adına oluşturacağınız bu web siteleri ihracat yapmak istediğiniz ülkenin kendi yerel dilinde yazılmış içerikleri ve ürün, mal veya hizmetlerinizi daha iyi yansıtan tasarımları kendi bünyesinde kapsayabilmektedir. Bu sayede ihracat yapmak istediğiniz ülkedeki potansiyel müşterilerinizin sizi, ürününüzü, hizmetinizi ve malınızı kendi yerel dillerinde ve çok daha özgün tasarımlarla kendinizi potansiyel müşterilerinize anlatabilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşterilerinize çok daha uygun çözümler sunma şansına sahip olursunuz.

7. Hedef Ülkenizde Yerel İş Ortakları Edinmek:

İhracat yapmak istediğiniz hedef ülke ve ülkelerdeki yaşayan yerel iş ortakları ya da distribütörler bulabilmek ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında normalden çok daha hızlı bir şekilde markanızın, ürününüzün, hizmetinizin veya malınızın ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında normalden çok daha hızlı bir şekilde görünür olmanızı sağlar. İhracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında kurduğunuz iş ortaklıkları, yerel pazarın kültürel dinamiklerini, potansiyel müşterilerinizin alışveriş alışkanlıklarını ve iş yapma tekniklerini anlayabilmenizi oldukça kolaylaştırır. Ayrıca ihracat yapmak istediğiniz ülkede kurduğunuz bu iş ortaklıkları sayesinde yerel pazarda bulunan farklı network ağlarıyla iletişiminizi güçlendirerek müşteri bulmanızı sürecini hızlandırabilir.

8. Müşteri Hizmetlerinin Önemi:

İhracat yapmak istediğiniz ülkede bulunan potansiyel müşterilerinizin memnuniyeti uzun vadede başarılı olabilmeniz için kritik bir rol oynar. İhracat yapmak istediğiniz hedef ülke veya ülkelerdeki potansiyel müşterilerinize hızlı ve etkin bir şekilde cevap vermek, gerçekleşebilecek olası sorunları hızlı bir biçimde çözebilmek, ihtiyaçlarına çözüm sunabilmek markanızın güvenilirliğini arttırabilecek en önemli unsurlardan bir tanelisidir. Ayrıca müşteri hizmetleri desteği sağlayan çok dilli bir ekip oluşturabilmek de müşteri memnuniyetini arttırabilecek unsurlardan bir tanesidir.

9. Yerel Pazarın Düzenine Uymak:

Her ülkenin kendilerine özgün ticari düzenlemeleri, iş yapma kuralları ve uyguladıkları vergi politikaları mevcuttur. İhracat yapmak istediğiniz ülkenin veya ülkelerin bu ticari düzenlemelerine uyum sağlayabilmek tedarik zincirinizde oluşabilecek olası aksamaları önleyebilir olmak ve hukuki sorunlarla karşı karşıya gelmemek için bu durumlardan kaçınabiliyor olmak kritik bir rol oynar. İhracat yapmak istediğiniz hedef ülkelerde bulunan yasal gereklilikleri bilmeniz ve anlayamadığınız yerlerde konu ile ilgili uzmanlardan yardım alabilmeniz gerçekleştirmek istediğiniz ihracatın güvenli bir hale gelmesine yardımcı olacaktır. 

10. Ürününüzü Hedef Ülkeye Uygun Bir Hale Getirmek:

İhracat yapmak istediğiniz ülkenin veya ülkelerin yerel pazarında ürününüzün, hizmetinizin veya malınızın hedef ülkenizdeki yasal gereksinimlerine ve kültürel miraslarına uygun bir hale getirmeniz oldukça önemlidir. Etiketleme, ambalaj, ürün özellikleri ve güvenlik standartları gibi unsurları göz ardı etmeyerek ihracatınızı gerçekleştirmek istediğiniz ürününüzün hedef ülkenizde satışa uygun olmasını sağlayabiliyor olmanız gerekmektedir. İhracat yapmak istediğiniz ürününüzün veya hizmetinizin o ülkenin yerel pazarındaki taleplere göre özgünleştirip özelleştirirsiniz rekabette avantajı sağlayabilirsiniz.

11. Müşteri Geri Bildirimlerini Önemsemek:

İhracat yapmak için müşteri bulmak adına istediğiniz hedef ülke ve ülkelerdeki potansiyel müşterilerinizin sizlere sağladığı geri bildirimleri, hizmetinizi veya ürününüzü geliştirebilmek ve özelleştirebilmek için son derece önemli ipuçlarını sizlere sunabilir. Müşterilerinizin kullanıcı deneyimleri, hizmetinizin veya ürününüzün ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında nasıl algılandığını anlayabilmek için birçok tüyo vermektedir. Müşterilerinizden size gelen geri bildirimleri ciddi bir şekilde değerlendirerek ürününüzü özelleştirebilir ve müşterilerinizin memnuniyetini bu oranda ciddi bir şekilde arttırabilirsiniz. 

12. Hedef Ülkenin Kültürünü Anlayabilmek:

İhracat yapmak istediğiniz ülkenin veya ülkelerin kültürel anlayışlarını ve dinamiklerini anlayabilmek ve sizin kendi firmanızın iş yapma biçimini buna göre ayarlayabiliyor olmak son derece önemlidir. Pazarlama stratejileri, iş görüşmeleri ve müşteri ilişkilerine kültürel duyarlılık göstermek, müşterilerinizin kültürlerine saygı duyduğunuzu ve onların sizlerden beklentilerinizi müşterilerinize gösterir nitelikte. Hedef ülkenizle kendiniz arasında olan kültürel farklılıkları anlamak müşteri iletişiminizin etkin olmasını sağlar. 

13. Pazardaki Rekabeti İncelemek:

İhracat yapmak istediğiniz ülkenin veya ülkelerdeki yerel pazardaki rekabeti iyi anlayabiliyor olmak rekabet avantajlarınızı kendi lehinize çevirebilmeniz açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Yerel pazardaki rakiplerinizin fiyatlandırmaları, pazarlama stratejileri, ürünleri ve marka karakterleri hakkında derinlemesine bir analiz yaparak nasıl özgünleştiklerini anlayabilir ve belirleyebilirsiniz. Rekabet analizi ürününüzün veya hizmetin nasıl daha özgün ve özellikli bir hale getirebileceğinizi anlamanıza oldukça yardımcı olacaktır.

14. Uzun Vadeli Bir Bakış Açısına Sahip Olmak:

İhracat yapmak istediğiniz ülkede müşteri bulabilme süreci gerçekten sabır gerektiren süreçtir. İhracatın ilk başlarında hızlı sonuçlar ve geri dönüşler beklemek yerine uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmanız gerekmektedir.  Müşterilerinizle ilişkilerinizi sürdürebilmeniz için ve markanızın ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında güven ve bilinirlilik kazanması zaman alabilecek bir süreçtir. Bu sebepten dolayı stratejilerinizi uzun vadede planlamanız ve sürdürebilir bir müşteri tabanı oluşturabilmeniz gerekmektedir.

15. Topdov:

İhracat yapabilmeniz için ve ihracat yapabileceğiniz ülkelerdeki potansiyel müşterilerinize ulaşabilmeniz ve yerel pazarda yer edinebilmeniz oldukça uzun bir süreçtir. Ülkemiz ekonomik bir krizin içerisindeyken sizce gerçekten bu kadar zaman kaybetmenize gerek var mı? Topdov ihracat yapmak istediğiniz ülkelerdeki doğru kontakları sektörünüze özel bir şekilde sizlere sunmak için burada! Siz de ihracat yapmaya ve döviz kazanmaya başlamak istiyorsanız hemen Topdov ile iletişime geçin.